B1 a făcut patru ore de publicitate mascată complexului turistic al unui sponsor PSD

 

puflene 4

Puflene Resort este un complex hotelier din Delta Dunării deținut de un sponsor recunoscut al PSD, Mihai Puflene, un afacerist din ”Top 300”. În toamna anului 2012, înaintea alegerilor parlamentare, complexul a fost pus la dispoziția USL, vreo două sute de membri PSD și ai vechiului PNL fiind cazați aici pentru a discuta departe de ochii presei candidaturile pentru Parlament. În primăvara anului 2014, Victor Ponta și-a sărbătorit sărbătorile de Paște la Puflene Resort (v. următoarea fotografie).

paste-2014-ponta (1) sursa foto: claboo media

Aseară, B1 a realizat o emisiune întreagă în cadrul acestui complex turistic, pe durata a patru ore de emisie (două în direct şi două în reluare) fiind păstrat pe ecran numele Puflene Resort și fiind prezentate cu generozitate imagini din interiorul complexului.

Nu pun în discuţie subiectul emisiunii. Promovarea Deltei Dunării merită din plin atenţia jurnaliştilor, poate de zeci de ori mai mult decât promovarea unor mereu şi mereu aceloraşi politicieni, pe orice temă şi la orice oră. Problema pe care o subliniez este că, sub aparența grijii pentru Delta Dunării, cu unii invitați implicați sincer în misiunea de salvare a acestui tărâm unic în Europa, B1 a făcut, în fapt, publicitate mascată interzisă de lege complexului turistic gazdă.

Legislația audiovizuală are prevederi clare pentru emisiuni sponosorizate, iar publicitatea are o limită de maximum 12 minute pe oră, fiind obligatoriu de marcat prin coperte specifice. Or, complexul deţinut de apropiatul liderilor PSD, Mihai Puflene, s-a bucurat de o reclamă ilegală, pe durata a patru ore şi la care niciun alt hotelier nu poate nici măcar visa.

Astfel de emisiuni nu pot fi imputate realizatorilor sau producătorilor tv, ci direct patronatelor televiziunilor care negociază astfel de aranjamente. Este vorba, probabil, despre contracte de publicitate mascate fie prin câteva spoturi răzlețe prin calupurile de publicitate, fie prin bartere, dar de cele mai multe ori, pentru asemenea tehnici de reclamă mascată se folosesc bani negri. Consiliul Național al Audiovizualului are atribuții în a cere posturilor să-i pună la dispoziție contractele încheiate, cu condiția respectării confidențialității sau, dacă posturile ar susține că nu există contracte și că totul a fost o eroare tehnică, să facă această declarație pe propria răspundere.

Există practica televiziunilor să realizeze emisiuni din diverse spații de cazare, mai ales în sezonul estival, dar nu își permit să menționeze mai mult de două-trei ori numele hotelului pe parcursul unei emisiuni. Pe ecran, nu afișează decât localitatea în care se află hotelul respectiv, iar dacă vreo televiziune prezintă și numele hotelului pe lângă localitate, riscă sancțiuni din partea CNA pentru nerespectarea regimului publicității.

Chiar în această perioadă, Realitatea TV a realizat (și probabil va continua și pe parcursul lunii august) emisiuni din cadrul mai multor hoteluri de pe litoral, dar nu și-a permis niciodată să mențină pe ecran, pe toată durata emisiunii numele gazdelor, nici să prezinte în detaliu facilitățile acestora. S-a limitat la a afișa numele stațiunii și la menționarea de câteva ori a numelui complexului hotelier, alteori nici măcar atât.

realitatea phoenicia

Un alt exemplu este următoarea știre difuzată de PRO TV în care apare și resortul Puflene din Deltă, dar nu îi este menționat numele și nici nu este singurul complex hotelier prezentat în cadrul produsului jurnalistic informativ.

De altfel, Puflene și-a mai promovat imaginea prin mass-media, ceea ce nu e deloc un lucru rău, atâta vreme cât se face cu respectarea legii. În cazul B1 TV, reclama a fost mascată, fără nici un dubiu.

puflene 2

puflene resort

Spre comparație, în 2013, postul de televiziune The Money Channel, care avea o emisiune specializată în turism, a fost sancționat de CNA pentru că a prezentat exteriorul cu numele hotelului Phoenicia și spații interioare ale acestuia, în cadrul unui reportaj video de câteva minute.

decizie sanctiune money channel decizie sanctiune money channel2

Sunt curioasă dacă B1, pentru prezentarea în detaliu a complexului sponsorului PSD, va primi aceeași atenție din partea CNA, dominat astăzi de oameni propuși și susținuți de PSD și aliații acestuia. O lipsă de intervenție a CNA, ar echivala cu o concurență neloială pe piața audiovizuală: unele televiziuni respectă legea, dar nu primesc bani de la patronii de hoteluri, altele încalcă legea, de dragul banilor colorați politic și cu asigurarea probabilă că CNA va avea ochii închiși.

This entry was posted in Aşa, nu!. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − = 2

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>