CNA 50 la sută. Topul absențelor.

 

În acest an, Consiliul Național al Audiovizualului ar fi trebuit să aibă 96 ședințe publice, din care 76 de la începutul anului până în prezent. S-au ținut doar 50. Până la sfârșitul anului, ar trebui să se mai desfășoare încă 20. Cel mai probabil, nici acest număr nu va fi atins. Din 4 noiembrie, CNA va fi redus la tăcere din cauza lipsei de cvorum tehnic: patru mandate expirate. Teoretic, până la alegeri, cele două Camere ale Parlamentului nu se vor reuni în ședință comună în așa fel încât CNA să fie reîntregit. Rotunjind cifrele, CNA va încheia anul cu un randament de 50 la sută.

 Consiliul Național al Audiovizualului are obligația să țină două ședințe publice pe săptămână, deci opt sau nouă pe lună. Scădem perioadele sărbătorilor religioase și sărbătorile legale. Apoi, în lunile iulie și august, consacrate ca fiind unele în care mai mulți membri CNA intră în vacanță, au loc ședințe puține, de regulă. În acest an însă nu s-a reușit decât o singură ședință în două luni. După scandalul înregistrărilor declanșat la jumătatea lunii iunie, Laura Georgescu s-a ținut cu dinții de scaunul de președinte al CNA și a blocat instituția timp de trei luni. La începutul scandalului, ea gestiona spargeri de cvorum ad-hoc, unii membri, care încă o susțineau atunci, intrând în concediu câte doi, câte trei sau câți erau necesari ca să rămână fix șapte membri disponibili, dar insuficienți pentru cvorumul de ședință. Cei mai ”săritori” membri care intrau în asemenea concedii ad-hoc au fost Christian Mititelu și Lorand Turos. În acest fel, dacă un membru CNA și-ar lua concediu câte două zile pe săptămână și doar în zilele de marți și joi (când se desfășoară ședințele publice), el ar putea sta în concediu de odihnă și patru luni într-un singur an. Nu a atins nimeni nivelul acesta. Totuși, există membri care se declară disponibili pentru ședințe în lunile iulie și august, când știu că activitatea este redusă, dar își iau concediu de multe ori în timpul anului. În topul de mai jos, nu au fost luate în considerare absențele din cauza unor concedii, inclusiv de acest tip, care au determinat anularea ședințelor din lipsă de cvorum. Subliniez însă că o treime dintre ședințele care ar fi trebuit să aibă loc până în prezent au fost anulate din lipsă de cvorum, artificial creată, în proporție covârșitoare. Cvorumul de ședință stabilit de legea audiovizualului este de opt membri prezenți din 11, câți numără Consiliul.

Topul absențelor se referă, deci, la ședințele publice care au avut loc de la începutul lunii ianuarie până în prezent. Excepţie fac datele de 8 şi 10 octombrie, când şedinţele au fost anulate din motive stranii. Doar 16 ședințe au beneficiat de prezența tuturor membrilor.

 1. Valentin Alexandru Jucan – 17 absențe din 50 de ședințe desfășurate (absent la ședințele din 9, 15, 16, 28 și 30 ianuarie; 27 februarie; 4, 6, 18, 20 și 25 martie; 8 și 10 aprilie; 16 și 30 septembrie; 2 și 10 octombrie).
 2. Lorand Turos13 absențe din 50 de ședințe desfășurate (absent la ședințele din 9, 28 și 30 ianuarie; 4, 6 și 20 martie; 24 și 29 aprilie; 11 și 30 septembrie; 2, 8 și 10 octombrie).
 3. Christian Mititelu – 9 absențe din 50 de ședințe desfășurate (absent la ședințele din 20, 25 și 27 februarie; 18 martie; 24 aprilie;  3 iunie;  4 septembrie; 8 şi 10 octombrie).
 4. Radu Călin Cristea – 6 absențe din 50 de ședințe desfășurate (absent      la ședințele din 13, 18 și 20 martie; 20 și 29 mai; 22 iulie).
 5. Răsvan Popescu – 6 absențe din 50 de şedinţe desfăşurate (absent la şedinţele din 20 februarie; 13 martie; 29 mai; 2, 8 şi 10 octombrie).
 6. Florin Gabrea – 6 absențe din 50 de ședințe desfășurate (absent la ședințele   din 20 februarie; 2, 4, 11, 18 și 30 septembrie).
 7. Narcisa Iorga – 6 absențe din 50 de ședințe desfășurate (absentă la ședințele din 9 ianuarie;  25 februarie; 6, 11 și 13 martie; 30 septembrie).
 8. Viorel Vasile Buda – 5 absențe (16 și 28 ianuarie; 18 februarie; 11 martie; 17 iunie).
 9. Cristina Trepcea – 4 absențe (15 ianuarie; 13 februarie; 29 iunie; 22 iulie).
 10. Monica Gubernat – o absență (şedinţa din 3 iunie).

NOTĂ: Laura Georgescu nu apare în top întrucât, atunci când lipsea, refuza să cedeze prerogativele către vicepreședintele CNA, astfel încât nu se puteau ține ședințe publice. Așa cum am spus mai sus, topul se referă doar la ședințele susținute. Ulterior scandalului înregistrărilor, abia în septembrie și numai după delimitarea a nouă membri ai Consiliului față de comportamentul Laurei Georgescu, activitatea CNA s-a deblocat, cu condiția neparticipării ei la ședințe până la modificarea Regulamentului de Funcționare al CNA. A înregistrat cinci absențe în această perioadă.

This entry was posted in Aşa, nu!. Bookmark the permalink.

Un singur raspuns CNA 50 la sută. Topul absențelor.

 1. Pingback: TOPUL absențelor la CNA | Reporter Virtual | Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − three =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>