Difuzarea imaginilor cu mama lui Adriean Videanu și Dorin Cocoș plângând este interzisă de lege. CNA va ignora însă legislația, de dragul România TV.

 

Este interzisă exploatarea traumelor unei persoane aflate în momente dificile.
Nici un drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.
Este interzisă difuzarea de imagini cu persoane aflate în stare de reținere sau arest, fără acordul acestora.

Acestea sunt doar câteva dintre prevederile Codului audiovizualului, adoptat de către CNA și care ar trebui aplicat tot de către Consiliu. CNA însă se va face că plouă. Legea audiovizualului, adoptată de Parlamentul României și în baza căreia funcționează atât CNA, cât și toate posturile de radio și televiziune din România, transpune obligația de a respecta libertățile și drepturile fundamentale ale omului. Dreptul la demnitate este un drept fundamental în Carta drepturilor omului, prevăzut și în Constituția României.

Filmarea mamei lui Adriean Videanu plângând și transmițând mesaje atât fiului, cât și judecătorilor acestuia, a fost realizată profitând de starea emoțională a persoanei în momente dificile și profitând de buna ei credință. Acest comportament este interzis nu doar de etica jurnalistului, ci și de Codul audiovizualului. Scopul a fost, pe de-o parte, satisfacerea setei de răzbunare a unei părți din publicul postului România TV față de omul politic Adriean Videanu și căruia i-a fost inoculată ani de-a rândul așteptarea pentru o astfel de răzbunare. Pe de altă parte, din rațiuni meschine de a obține creștere în audiență din drama unei mame. Niciunul dintre scopuri nu scuză mijlocul.

Există libertatea de a înregistra imagini cu persoane reținute sau arestate/condamnate, dar difuzarea imaginilor pe post este posibilă doar dacă persoanele filmate își dau acordul. Filmarea lui Dorin Cocoș plângând în sala de judecată, indiferent de persoana care ar fi realizat-o, nu putea fi difuzată fără acordul persoanei filmate. Acordul putea fi dat inclusiv de către avocatul persoanei aflate în arest.
Posturile de televiziune care au difuzat aceste imagini nu pot invoca interesul public în justificarea actului lor în afara legii. Prin interes public justificat se înțeleg orice probleme, fapte sau evenimente care influenţează societatea sau o comunitate, în special cu privire la:
a) prevenirea sau probarea săvârşirii unei fapte cu incidenţă penală;
b) protejarea sănătăţii sau siguranţei publice;
c) semnalarea unor afirmaţii înşelătoare sau a unor cazuri de incompetenţă care afectează publicul.

Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată. Imaginile cu mama lui Adriean Videanu sau cu Dorin Cocoș plângând nu satisfac niciuna dintre condițiile interesului public justificat. Difuzarea lor nu arată decât prostituția morală la care se pretează anumite posturi de televiziune împreună cu majoritatea membrilor CNA.

P.S. Criticilor față de acest articol și față de publicarea lui, astăzi, le recomand și articolul despre cazul Gigi Becali, la același post: România TV. Ca să apere postul de casă al lui Victor Ponta, majoritatea membrilor CNA (arondați PSD) au refuzat să sancționeze abaterile evidente de la prevederile legale. Până când CNA nu va fi tras la răspundere pentru că refuză să servească interesul public, așa cum este obligat de legea audiovizualului, nimic nu se va schimba. Persoanelor lezate de televiziuni nu le rămâne decât să se judece cu posturile și să solicite despăgubiri. CNA este inutil în situații ca acestea, deși are prevederi în lege care îi permit să aplice sancțiuni de până la 200.000 de lei și chiar mai grave: întreruperea emisiei pe timp limitat sau înjumătățirea duratei de valabilitate a licenței audiovizuale. În zadar! Interesele politice ale patronatelor televiziunilor sunt mai presus de legea audiovizualului.


Normele încălcate prin difuzarea imaginilor de mai sus:
Legea audiovizualului
Art. 3
(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
Codul audiovizualului
ART. 30
Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
ART. 31
În sensul prezentului cod, sunt considerate a fi de interes public justificat orice probleme, fapte sau evenimente care influenţează societatea sau o comunitate, în special cu privire la:
a) prevenirea sau probarea săvârşirii unei fapte cu incidenţă penală;
b) protejarea sănătăţii sau siguranţei publice;
c) semnalarea unor afirmaţii înşelătoare sau a unor cazuri de incompetenţă care afectează publicul.
ART. 32
(1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.
(2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.
ART. 41
(1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:
c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.
ART. 42
(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.
(2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat.
(3) Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil.

This entry was posted in Lege, că ordine.... Bookmark the permalink.

4 Raspunsuri pentru Difuzarea imaginilor cu mama lui Adriean Videanu și Dorin Cocoș plângând este interzisă de lege. CNA va ignora însă legislația, de dragul România TV.

  1. Pingback: VIDEO. Răzbunarea România TV: mama lui Videanu plângând | Narcisa Iorga: E ilegal! | Barja.ro

  2. Pingback: VIDEO. Răzbunarea România TV: mama lui Videanu plângând | Narcisa Iorga: E ilegal! | Reporter Virtual | Portal

  3. Pingback: VIDEO. Narcisa Iorga: ”Difuzarea imaginilor cu mama lui Adriean Videanu nu arată decât prostituție morală” - RADAR DE MEDIA

  4. Ramona says:

    Am vazut si chiar m-am intrebat cum este posibil sa se foloseasca o televiziune de necazul unei mame?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× seven = 42

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>