Laura Georgescu și Christian Mititelu se fac scut uman anti-DNA în fața Antenei 3

 

Reclamațiile DNA, a procurorului șef Laura Codruța Kovesi, a CSM și ale mai multor telespectatori, care zac din luna iunie prin sertarele CNA sunt, în opinia mea, motivul pentru care Laura Georgescu, președintele CNA, și cel mai fidel susținător al comportamentului său, fostul director BBC România, Christian Mititelu au chiulit astăzi de la ședința public a Consiliului. După aproape patru luni de la sesizarea Consiliului, am îndrăznit să înscriu aceste reclamații pe ordinea de zi a ședinței pe care urma să o conduc astăzi. Laura Georgescu și Christian Mititelu au făcut imposibilă desfășurarea ședinței, lipsind nemotivat. În ultimele săptămâni, Laura Georgescu a impus Departamentului juridic al CNA să amintească membrilor Consiliului, înaintea fiecărei ședințe publice, că o instanță de judecată a anulat o sancțiune dată de CNA pe motiv că ea a fost aplicată după mai mult de șase luni de la producerea faptei. Sentința nu este definitivă și irevocabilă. Totuși, ea pare să facă legea în CNA. Acum pot să înțeleg de ce Laura Georgescu trage de timp: faptele Antenei 3 de atac susținut, în această vară, la adresa unor magistrați, se vor prescrie. Pentru asta, ar mai fi necesare două luni. Peste două săptămâni, CNA nu va mai funcționa întrucât va rămâne cu șapte membri, patru mandate fiind expirate. Cvorumul prevăzut de lege este de opt membri. Reluarea activității CNA este probabil a fi reluată după 1 ianuarie sau chiar 1 februarie. Va fi prea târziu pentru reclamațiile DNA și CSM.

Calea cea mai simplă de amânare a analizei reclamațiilor ce au ca subiect emisiunile Antenei 3 în care s-au adus acuzații neprobate la adresa magistraților Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA și Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, este de a se sustrage din cvorum. Laura Georgescu știa de ieri că doi dintre membrii Consiliului sunt în concediu: Răsvan Popescu și Lorand Turos. Rămâneau nouă. Cvorumul de ședință este de opt membri. Laura Georgescu și Christian Mititelu nu s-au prezentat astăzi la ședința CNA. Niciunul dintre ei nu a răspuns la telefon pentru a putea confirma dacă întârzie sau dacă refuză să participe la ședință, din motive obiective sau subiective. În sala de ședință erau prezenți solicitanții de prelungiri ale licențelor audiovizuale, reprezentanți ai societăților media, jurnaliști. După 30 de minute de așteptare și încercări repetate de a lua legătura cu cei doi membri chiulangii, ședința a fost suspendată. Nu există niciun alt motiv plauzibil pentru un astfel de comportament în afara celui pe care l-am menționat: scutul uman anti-DNA în fața Antenei 3.

Antena 3: Laura Codruța Kovesi și Livia Stanciu au primit 2 milioane euro de la Bercea

Antena 3 a difuzat în cadrul emisiunii ”Sinteza zilei” din 19 iunie a.c. mai multe imagini în care procurorul șef al DNA Laura Kodruța Kovesi era surprinsă într-o parcare, comentariile din studio fiind de natură a aduce atingere vieții private a magistratului. Invitații și realizatorul Antenei 3 au făcut apoi legătura între aceste imagini și declarațiile lui Bercea Mondial când era urcat în duba Poliţiei strigând că șeful DNA și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție ”i-au mâncat vreo două milioane de euro”, Laura Codruța Kovesi ”luând banii prin șofer”. Antena 3 a susținut că Laura Codruța Kovesi participă la întâlniri ”cu golani și mafioți” și că trebuie ”să se aresteze singură”, fiind într-o ”gravă incompatibilitate” întrucât conduce instituția care o anchetează.

Kovesi: Acuzații fără dovezi, amestec între opinii și fapte

Printr-o sesizare trimisă CNA la data de 26 iunie, Laura Codruța Kovesi reclamă că opiniile exprimate în emisiune au foste prezentate ca fiind fapte certe, de încălcare a legii penale, fără a prezenta însă dovezi care să le susțină. Procurorul șef al DNA a înaintat CNA o plângere de cinci pagini, în care redă și transcriptul fragmentelor din emisiunea care o incrimina, inclusiv încadrarea juridică a încălcărilor legislației audiovizuale. Practic, a făcut munca CNA, dându-ne totul, mură în gură. Degeaba! Laura Georgescu permite și, personal, consider că dirijează absențe ad-hoc ale unor membri CNA, astfel încât Consiliul să nu aibă cvorum de ședință. CNA nu lucrează.

CSM: A fost afectată credibilitatea în magistrați și în actul de justiție

Judecătorul Adrian Bordea, președintele CSM, transmite CNA, la data de 11 iulie, o sesizare cu privire la aceeași emisiune a Antenei 3, după ce Inspecția Judiciară a CSM analizase cazul. Președintele CSM apreciază, în numele instituției pe care o conduce, că în emisiune s-au făcut afirmații denigratoare și tendențioase cu privire la activitatea procurorilor DNA, iar modul de prezentare a declarațiilor lui Sandu Anghel (Bercea Mondial) au condus la emiterea în spațiul public a unor mesaje de neîncredere în independența sistemului judiciar, ”cu scopul de a discredita instituții fundamentale ale statului de drept”. CSM face, ca și DNA, încadrările juridice ale abaterilor de la legislația audiovizuală. Și ce dacă! Laura Georgescu blochează activitatea CNA fără nicio jenă și e susținută politic în acest demers.

CNA tace de patru luni. Laura Georgescu știe ce face!

La jumătatea lunii iunie, președintele CNA a făcut subiectul unui scandal uriaș, determinat, mai întâi de limbajul și comportamentul său agresiv surprins în fața unor elevi de 9-12 ani în cadrul programului ”Școala altfel” și urmat de difuzările înregistrărilor audio din cadrul unor ședințe interne ale CNA (una e redată mai jos), în care Laura Georgescu înjură angajați, parlamentari, jurnaliști și vorbește la telefon despre șpăgi la umbra legii. Președintele CNA s-a ascuns, cu complicitatea, inițial, a colegilor din CNA, care răspundeau comenzilor ei de a nu se prezenta din motive de concedii ad-hoc la ședințele publice, rămase astfel fără cvorum. CNA a fost blocat aproape două luni. Trei membri, printre care mă număr și eu, am anunțat la data de 2 iulie că CNA trebuie și poate funcționa și fără Laura Georgescu. Nu ni s-au alăturat atunci alți colegi, dar nici ceilalți opt membri, care împreună asigurau cvorumul necesar ședințelor, nu s-au întrunit. La data de 22 iulie, s-a reușit cu greu o ședință, în care însă nu s-a discutat decât o agendă tehnică, de prelungiri de licențe ale unor posturi care ajunseseră să funcționeze la limita legii din cauza blocajului CNA. După încă o lună de blocaj, nouă din 11 membri CNA am semnat un comunicat de delimitare față de Laura Georgescu și Consiliul a început să funcționeze, după modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al CNA și după implicarea Comisiei de cultură din Senat. De partea Laurei Georgescu a rămas fățiș doar Christian Mititelu. Laura Georgescu și Christian Mititelu au lucrat și ieri împreună pentru blocarea CNA, când, în sfârșit, ajunseseră să fie puse în discuție reclamațiile DNA și CSM față de atacurile Antenei 3 la adresa magistraților.

Încă două luni de amânări, și faptele Antenei 3 de atac al magistraților vor fi considerate prescrise

La data de 4 noiembrie, CNA va rămâne fără cvorum. Mai sunt trei săptămâni și câteva sute de reclamații restante, din care peste o sută, provenind numai de la Administrația Prezidențială, zac în sertare. Eu am aflat de ele abia vineri, când am început să pregătesc ordinea de zi a ședinței de astăzi. Deloc întâmplător, Laura Georgescu a impus , de curând, angajaților Serviciului Juridic să aducă la cunoștința membrilor CNA, înaintea fiecărei ședințe publice, o hotărâre a Curții de Apel Secția Contencios Administrativ, care anulează o amendă dată de CNA unei televiziuni, motivându-se o ordonanță de guvern din 2001, subliniez: din 2001, referitoare la contravenții. Această ordonanță prevede un termen de prescripție de șase luni a contravențiilor și instanța consideră că Legea audiovizualului trebuie să se supună acestei ordonanțe. Altfel spus, pot fi anulate toate sancțiunile aplicate de CNA din 2002 încoace, de când există legea audiovizualului și care au depășit acest termen de șase luni de la data producerii faptei și până la aplicarea amenzii de către CNA. Vă asigur că sunt cu miile. Hotărârea Curții de Apel  datează  din 21 mai 2014, nu este definitivă și irevocabilă, însă ea e folosită tocmai acum de către Laura Georgescu ca instrument cvasi-justificat pentru săritura cu prăjina peste toate abaterile televiziunilor comise în trecut și încă neanalizate de CNA. De când Consiliul este condus de Laura Georgescu, se pot număra pe degetele de la o mână ședințele în care s-a finalizat ordinea de zi din ședințele publice. Restanțele se reportează sau se dau uitării. Cu zecile, cu sutele. Până când, iată, o hotărâre salvatoare, chiar dacă ea nu este irevocabilă! Această găselniță, combinată cu iminenta blocare a CNA din motive de expirare a patru mandate din 11, vor duce la ștergerea cu buretele, de către viitorul CNA, a tuturor atacurilor grave care s-au produs în această vară la adresa unor magistrați, în special, și a justiției, în general.

Cine o susține pe Laura Georgescu?

Laura Georgescu, în fața angajaților CNA, funcționari publici: ”Eu direct la ăia mari mă duc. Mă, eu am c…e, îți spun foarte clar: nu mă las”

This entry was posted in Lege, că ordine.... Bookmark the permalink.

3 Raspunsuri pentru Laura Georgescu și Christian Mititelu se fac scut uman anti-DNA în fața Antenei 3

  1. Pingback: Ziarul PROFIT Doi membri CNA ii acuza pe Laura Georgescu si Christian Mititelu de chiul. Narcisa Iorga: scut uman anti-DNA in fata Antenei 3 - Ziarul PROFIT

  2. Pingback: CrisPres Doi membri CNA ii acuza pe Laura Georgescu si Christian Mititelu de chiul. Narcisa Iorga: scut uman anti-DNA in fata Antenei 3 - CrisPres

  3. Pingback: „CNA a protejat postul Antena 3”, afirmă Narcisa Iorga, fostul membru al Consiliului | Reporter Virtual | Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − 7 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>