Ocaua mare și ocaua mică la publicitatea politică

 

În afara campaniei electorale, publicitatea politică este interzisă. Altfel, pe lângă emisiunile televiziunilor de știri ocupate permanent de către politicieni puși să vorbească orice despre orice, am avea și calupurile publicitare invadate de politicieni și partide politice. Regula publicității politice este aplicată în toată Uniunea Europeană, așa cum este și regula limitării spațiului dedicat publicității comerciale la 12 minute într-o oră de emisie tv. Codul românesc al audiovizualului are două prevederi restrictive cu privire la publicitatea politică. Acest act normativ a fost adoptat de CNA însă primul care-l ignoră este tocmai CNA. Ultima oară a făcut-o ieri. Din această cauză, voi sesiza din nou Parlamentul cu privire la abuzul în formă continuată al CNA. În fața unor evidențe și a unei jurisprudențe, membrii CNA nu pot decide prin vot dacă aplică sau nu legea.

Ce prevede Codul audiovizualului

ART. 139  Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

ART. 140 (1) În perioada campaniei electorale, furnizorii de servicii media audiovizuale pot insera publicitate politică numai în calupuri separate şi marcate corespunzător.

(2) Publicitatea politică trebuie să fie asumată în mod explicit, prin prezentare ori conţinut, de către candidaţi sau competitorii electorali.

Cum definește Legea audiovizualului publicitatea televizată

Publicitate televizată – orice formă de mesaj difuzat fie în schimbul unei plăţi, fie al unei contraprestaţii sau difuzat în scopuri de autopromovare, de către o persoană juridică publică sau privată ori de către o persoană fizică, în legătură cu o activitate comercială, ramură de activitate, meserie ori profesie, pentru a promova furnizarea de bunuri şi servicii, inclusiv bunuri imobiliare, drepturi şi obligaţii.

Spre exemplificare, trei spoturi comerciale cu trei oameni politici diferiți: doi de la PSD, unul de la alt partid. Primele două sunt permise de CNA, cel de-al treilea nu.

Spot senator PSD Ecaterina Andronescu

Spot senator PSD Darius Vâlcov

Spot fost ministru PDL Monica Iacob Ridzi

CNA scoate ocaua mare de sub tejghea

Ședința publică din 29 mai 2014. Se analizează autosesizarea inspectorului CNA din județul Olt cu privire la două clipuri publicitare politice inserate în calupuri de publicitate comercială. În discuție, două televiziuni locale aparținând aceluiași trust: Olt TV. Conform raportului de monitorizare, clipurile au fost difuzate în emisiunile matinale și în cele de seară de luni până vineri, precum și în week-end între orele 14.00 și 23.00, adică atunci când audiența e optimă.  Au fost difuzate de 70 de ori într-o săptămână monitorizată, adică în medie de 10 ori pe zi.

Clipurile promovează acțiuni pe care le desfășoară senatorul PSD Darius Vâlcov: strângere de donații la cabinetul său parlamentar pentru copiii nevoiași, respectiv asigurarea de bilete la un concert de muzică ușoară a formației ABBA (?!) și  a unei vizite la Palatul Parlamentului pentru pensionari. Ambele clipuri conțin informații de contact ale biroului parlamentar al senatorului care este nominalizat, unul dintre clipuri folosind inclusiv fotografii ale acestuia. Așadar, identificarea omului politic este evidentă, promovarea, de asemenea. Cele două clipuri nu au fost difuzate în cadrul emisiunilor electorale. În primele trei săptămâni de campanie electorală, postul OLT TV nu a difuzat decât ştiri electorale, declarând în mod oficial CNA că nu va difuza emisiuni de promovare electorală, nici dezbateri sau spoturi electorale. Așadar, activitatea de campanie a competitorilor  electorali a fost reflectată doar în cadrul emisiunilor informative.

În raportul de monitorizare extrem de atent întocmit, dar care tocmai din acest motiv ar putea să atragă repercusiuni inspectorului local al CNA, se arată următoarele:

Chiar dacă nu se menţionează explicit partidul din care face parte (n.m. senatorul) şi aparent este vorba de acţiuni umanitare, difuzarea celor două clipuri în perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, în condiţiile notorietăţii domniei sale şi susţinerii explicite în această perioadă a candidaţilor alianţei PSD-UNPR-PC la Parlamentul European, conduce la un exerciţiu de imagine asimilat publicităţii politice, astfel că este posibilă încălcarea prevederilor Deciziei 220 ART. 140-(1) În perioada campaniei electorale, furnizorii de servicii media audiovizuale pot insera publicitate politică numai în calupuri separate şi marcate corespunzător.

Nu există, așadar, nicio urmă de îndoială cu privire la încălcarea legislației în acest caz. Totuși, membrii CNA Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu și Monica Gubernat au votat împotriva celei mai neînsemnate sancțiuni pe care am propus-o pentru acest caz: somație de intrare în legalitate, adică oprirea de la difuzare a acestor spoturi. Motivațiile lor au fost dintre cele mai jenante pe care le-am auzit până acum: e normal ca într-un an electoral ca acesta, oamenii politici să-și promoveze activitatea (Christian Mititelu); nu este publicitate politică, este umanitară (Monica Gubernat); senatorul nu era competitor electoral, deci nu și-a făcut publicitate electorală ( Viorel Vasile Buda). Președintele CNA și-a schimbat strategia: nu mai zice nimic, ca să fie sigură că nu se mai declară ori sclavul vreunei televiziuni, ori reglementatorul cosmosului. Tace și votează. Toți cei patru membri CNA au ignorat argumentele conform cărora mesajele în legătură cu oameni politici sunt interzise în afara campaniei electorale, iar senatorul nu se afla în campanie electorală. Au votat contra sancționării postului, contra opririi de la difuzare a spoturilor, contra prevederilor legale, deci.

Într-un mod similar s-a procedat și în ședința publică a CNA din 12 decembrie 2013, când în dezbatere s-a aflat un alt spot comercial pe fonduri europene în care apărea senatorul PSD Ecaterina Andronescu: “Împreună pentru informarea, conştientizarea şi promovarea egalităţii de şanse şi gen”. Tot patru membri din opt prezenți au votat împotriva intrării în legalitate a spotului: Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Radu Călin Cristea și Christian Mititelu. Cam aceleași argumente.

Christian Mititelu: Sunt unii care i-au reproşat în Marea Britanie prinţului Charles că a făcut reclamă unei alte ţări, România (…) Te mai uiţi şi la cauză. În spotul cu Ecaterina Andronescu cauza era egalitatea de şansă. Nu ştiu dacă Ecaterina Andronescu a avut de câştigat din apariţia în acest spot, însă cauza poate că a câştigat, pentru că Ecaterina Andronescu este o persoană mai respectată şi care nu e aşa partizană ca politician.

Ca și când CNA ar avea atribuții în a judeca politicieni și calitatea lor, cauze și scopul lor, și nu să vizioneze un program și să-l încadreze în șablonul legislativ. Mi s-a părut absurd. Am spus atunci că nu văd nicio diferenţă între cazul Monica Ridzi şi cazul Ecaterina Andronescu. Una era ministru, cealaltă este senator. Singura diferenţă era că una era de la PDL şi cealaltă este de la PSD. Eu nu citesc altfel acest articol referitor la publicitatea politică, interpetat într-un fel în cazul Monica Iacob Ridzi și în alt fel în cazul Ecaterina Andronescu. Este un om politic de la PSD care are voie să facă publicitate, iar dacă este de la PDL nu are voie. Sunt curioasă dacă mâine apar alte spoturi publicitare cu oameni politici de la PDL, parlamentari, primari, ce or fi ei, tot aşa votaţi? Dacă, de mâine încolo, toţi oamenii politici apar în spoturi publicitare la orice, ce facem?, întrebam atunci. Nu le-a păsat. Am vorbit în vânt. Cu toate acestea, societatea care derula campania de promovare a retras spotul de la difuzare, din proprie inițiativă. Nu cred că vreunul dintre cei patru membri ai CNA care au votat să nu aplice prevederile legale au fost atinși în vreun fel în propria conștiință. A urmat campania de promovare politică a lui Mircea Diaconu. CNA nu a vrut nici măcar să discute subiectul. Votul a fost majoritar împotriva dezbaterii cazului atunci când lucrurile puteau fi puse în făgașul legii. În schimb, președintele CNA a pus subiectul pe ordinea de zi pe 27 mai, la două zile după ce omul politic Mircea Diaconu câștigase prin vot un mandat de europarlamentar. S-au auzit multe voci care au spus că a fost avantajat de campania dusă de o televiziune, dar CNA nu le-a luat în seamă.

Ocaua mică în cazul Monica Iacob Ridzi

Primul spot de publicitate politică ce a atras atenția asupra sa a fost cel în care fostul ministru al Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi promova un eveniment de 2 mai. Se întâmpla în anul 2009. La acea dată, despre CNA se spunea că ”e dominat de khmerii portocalii”, ca să citez un bătrân cenzor la ziarul comunist ”Informația Bucureștiului”, ajuns acum mare șef cu libertate de expresie la ”Jurnalul Național”. În realitate, CNA era condus de Răsvan Popescu (propus de PNL, acum propus pentru al treilea mandat de PSD), avea în componență 4 membri propuși de PNL, câte un singur membru propus de PDL (Ioan Onisei), PSD (Cristina Trepcea), PRM (Constantin Duțu) și UDMR (Attila Szasz), plus doi membri propuși de președintele Traian Băsescu (eu și Gelu Trandafir). Constantin Duțu, cunsocut în presă și sub numele de ”pistolarul de la CNA”, după ce s-a dus la comisia parlamentară de cultură cu un pistol era chemat la ședințe de președintele CNA doar când era nevoie de votul lui. Așa s-a întâmplat și la ședința din 23 iunie 2009, când CNA analiza spotul publicitar cu Monica Iacob Ridzi, la reclamația Gazetei Sporturilor și în prezența jurnalistului Cătălin Tolontan. Răsvan Popescu își imagina, probabil, că nu va stârnge suficiente voturi pentru o decizie de intrare în legalitate a spotului. S-a înșelat. A fost unanimitate de voturi. Cătălin Tolontan anunța victorios rezultatul pe propriul blog . Decizia a fost luată, votantul de serviciu s-a retras acasă, iar CNA și-a continuat ședința. După câteva ore, am realizat că totul fusese un joc politic în care fusese inclus și CNA. Exact în aceeași zi, se înființa și comisia de anchetă împotriva Monicăi Iacob Ridzi. Câteva săptămâni mai târziu, la comisie a fost invitat și un reprezentant al CNA. Răsvan Popescu își luase concediu, culmea coincidenței, exact în ziua aceea. Voia neapărat să meargă Christian Mititelu, să vorbească parlamentarilor despre modul inadmisibil în care s-a cumpărat publicitate politică la tv. De acord, e inadmisibil, câtă vreme legea nu permite! De aceea am votat atunci pentru sancțiune. Dar ce-a făcut dl Mititelu în cazurile următoare?  A votat de trei ori împotriva aceluiași principiu: în cazul Andronescu, în cazul Diaconu și în cazul Vâlcov. Probabil, vor mai fi și altele. Ocaua mare și ocaua mică. AVERTISMENT! Acesta este un abuz. Citiți cu atenție ”prospectul” prevăzut de lege.

NOTĂ pentru responsabilii din statul român care, fie și accidental, vor citi acest articol: funcționarii CNA care au făcut posibil ca acest caz de publicitate politică din Olt să devină public riscă să fie supuși unor presiuni din partea președintelui CNA. Au făcut-o cu acest risc, din respect pentru lege. Ați fi dispuși să îi apărați?

This entry was posted in CNA. Dublu standard. Bookmark the permalink.

4 Raspunsuri pentru Ocaua mare și ocaua mică la publicitatea politică

  1. Gavrus Tiberiu says:

    Degeaba sesizati Parlamentul. Trebuie gasita modalitatea de a sesiza Justitia.
    Nu stiu cine trebuie sa sesizeze Justitia. Ar trebui ( zic eu ) ca partidele din opozitie sa incerce sa sesizeze Justitia in legutura cu marile derapaje ale CNA de la lege. Ele sunt primele victime ( apoi noi toti , poporul roman ) ale acestui CNA corupt si ticalos ( cu exceptiile de rigoare).

  2. adrian says:

    respectati legea…jignirile,violenta si minciuna trebuie oprite in mass-media…vom ajunge rau daca in mass-media se promoveaza “eroi nationali unul ce scuipa,cuvinte gen “parasuta” si doar “basescu e de vina”..ginditi..sint formatori de opinie in mass-media…

  3. Pingback: Membru CNA, plângere la Parlament împotriva… CNA | Reporter Virtual – stiri exclusive | Portal

  4. Pingback: free instagram followers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>