Președintele CNA, într-o clasă cu elevi de 11 ani: ”Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți…”

 

Consiliul Național al Audiovizualului se află sub conducerea Laurei Georgescu, absolventă de matematică trecută la producția de televiziune și reorientată apoi către administrație în guvernul Adrian Năstase, ca subalternă a actualului prim-ministru. A fost numită în CNA la propunerea guvernului Victor Ponta, în decembrie 2012.

Nostalgia după prima meserie, de profesor în școala comunistă, a mânat-o probabil pe Laura Georgescu să se implice peste măsura admisibilă în dialoguri cu elevi de școală primară și de gimnaziu. Strigăte, onomatopee, argou, bătăi din picior în podea, jigniri, sfaturi de comportament date unor copii cu care se întâlnea pentru prima oară și doar pentru o oră sunt manifestări ale președintelui CNA surprinse în cadrul programului ”Școala altfel”. A cerut să fie lăsată singură cu elevii, fără supravegherea vreunui profesor, motivând că așa ar fi copiii mai sinceri.

Ascultând modul în care se adresează elevilor, e imposibil să nu ai un șoc. Întâi, pentru că discuțiile nu au aproape nicio legătură cu explicarea normelor din audiovizual, așa cum prevedea programul CNA pentru ”Școala altfel”. Laura Georgescu se transpune în rolul psihologului pentru copii, pune întrebări despre familiile copiilor, despre cum reacționează acasă în anumite circumstanțe și nu se referă mai deloc la audiovizual. Apoi, tonul pe care-l folosește și ofensele pe care le aduce copiilor ar trimite afară din învățământ orice dascăl. Laura Georgescu este încă președintele CNA.

Președintele CNA a avut numeroase ieșiri necontroloate în cadrul CNA, fie în ședințe publice, fie în afara lor. Ca să mă refer doar la cele din spațiul public, Laura Georgescu s-a autoproclamat ”sclav”, s-a eschivat unor întrebări concrete legate de activitatea CNA spunând că ”nu și-a luat pastila” ori a afirmat că i-a fost distrasă atenția de la reprezentantul unui radiodifuzor cu care dialoga de ”intrarea în sala de ședință a unui bărbat sexi”. Acest comportament nepotrivit nu a rămas doar între pereții CNA, s-a mutat în școală, în mijlocul unor copii care au rămas marcați, cu siguranță, de modul în care li s-a vorbit.

Anul trecut, în timpul programului ”Școlii altfel”, președintele CNA a șocat, prin atitudinea sa, părinții și elevii dintr-o clasă a treia a unei școli renumite din Capitală. Aceștia au adresat tuturor membrilor CNA o scrisoare deschisă. A fost transmisă și Ministerului Educației, și presei. N-a preluat-o nimeni pentru că nu era semnată de o persoană identificabilă, iar adresa de e-mail era una nepersonalizată. Nu existau dovezi care să susțină acuzațiile. Întâmplarea a făcut ca să găsesc, de curând, și dovezi. Reproduc mai întâi scrisoarea deschisă a părinților, pe care am primit-o toți membrii CNA pe adresele oficiale:

Stimată Doamnă Președinte,

Vă scriu în numele elevilor și părinților clasei a 3-a de la Școala Ion Heliade Rădulescu din București. Așa cum ați anunțat în toate mediile de informare … 100 de experți ai Consiliului Național al Audiovizualului vor merge în perioada 1 – 5 aprilie în școli din București și din țară, pentru a-i învăța pe copii care sunt drepturile și libertățile lor în audiovizual. “Campania Consiliului Național al Audiovizualului «Violența în școli iese de pe TV» se va concretiza, în perioada 1 – 5 aprilie 2013, în cadrul programului «Școala Altfel», prin prezența în școlile bucureștene și în alte 30 de județe din țară a unui număr de 100 de experți ai CNA care vor prezenta un «demo» despre drepturile și libertățile copilului în audiovizual”, spune Laura Georgescu.

Astăzi , copiii din clasa a 3-a de la Școala Ion Heliade Rădulescu din sectorul 1 București, au avut “plăcerea” să vă întâlnească, pentru a le expune tema – Comunicarea non-violentă. După această întâlnire cu copiii, au început schimburile de mailuri între părinții șocați de atitudinea Dvs vis-a-vis de copii. Vă expun mai jos câteva vorbe de duh ale Dvs din aceasă întâlnire cu niște COPII de 9 ani:
- ” vorbește, mă, cu toata gura! ”
- ” n-ai creier, bă, băiatule !”
- ” lipsa de educație ” (a mișcat scaunul pe care stătea)
- ” de ce nu știi raspunsul, fetițo? “

Toată atmosfera a fost una, efectiv, de teroare, fetele vorbind între ele că”dacă era asta mama mea, fugeam de acasă”….

Stimată Doamnă Președinte, ca părinte, cu respect vă rog, ca dacă acesta este modul în care Dvs înțelegeți să le explicați copiilor ce înseamnă “Comunicarea non-violentă” să renunțați la a mai face vizite în școli, pentru că mai rău le faceți copiilor printr-un astfel de comportament și exprimare verbală și pe această cale vă invit să le cereți scuze public copiilor din școala mai sus menționată. Mă puteți contacta pe această adresa de mail pentru a stabili ziua în care toți părinții, împreună cu copiii vă așteptăm pentru scuzele cuvenite.

Un părinte revoltat.

scrisoare deschisa catre membrii cna si min educatiei
Părea greu de crezut că așa ceva este posibil. Am explicat mai sus și de ce nu i-am dat atenția cuvenită, deși recunosc că am avut discuții cu câțiva dintre colegi pe marginea verdicității celor relatate. Abia cu puțin timp în urmă am intrat în posesia unor dovezi care demonstrează că acel e-mail nu era o fabulație și că atitudinea președintelui CNA, așa cum fusese descrisă de părintele respectiv, nu era una singulară. Consider de datoria mea să fac publice înregistrările audio care redau comportamentul inadmisibil al președintelui CNA în fața unor copii strânși de Ministerul Educației în cadrul programului ”Școala Altfel” pentru a primi altfel de informații decât cele oferite de programă și care sunt utile formării lor.

Pentru a proteja drepturile minorilor, nu voi da detalii legate de școala unde au fost realizate aceste înregistrări și sper ca părinții copiilor ale căror nume se aud apelate de către președintele CNA să înțeleagă că acest demers este făcut în interes public, spre exemplificarea unui comportament inadmisibil al unui demnitar al statului român.  Președintele CNA este demnitar cu rang de ministru, conform Legii audiovizualului. Atitudinea sa este inadmisibilă. Voi face publice în fiecare zi câteva fragmente audio, până când cineva din statul român va lua o poziție demnă unui stat de drept și în deplin respect față de instituția Consiliului Național al Audiovizualului și față de instituția Școlii. Sper să reacționeze și părinții, și dascălii, întrucât am convingerea că și lor le-a venit greu să creadă povestirile copiilor. Acum au dovezi.

Președintele CNA în ”Școala Altfel” (episodul 1)

Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți?!


Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți?! Te-ntreb: crezi că asta-i soluția? Deci, unu’ dă-n tine, începi și tu să dai în el? Ăia fiind vreo 4 sau 5.

Numai o secundă! Numai o secundăăă! Ajungem și la sex!


Numai o secundă! Nuuumai o secundăăă! Numai o secundăăă! Ajungem și la sex! Creierul tău este ușor, ușor de manevrat. Stai un picuț, iubitule! Scuză-mă că-ți spun! Poți să-mi dai niște idei să mă ajuți, da? Încearcă cu asta să nu devii vedetă!

Nu, serios! De ce nu-ți găsești o prietenă?


Nu, serios! De ce nu-ți găsești o prietenă? Păi și-atunci ce problemă ai? Ție ți se pare cam devreme. Zici tu! Sau zice cine? Familia ta, anturaju’, educația, cutuma în țară? Stați puțin, că nu vă-nțeleg. Bun! Deci, e o falsă problemă! E-n regulă! Deci, dacă e o falsă problemă, revin peste o lună să-mi spuneți dacă e tot prea devreme.

Cătălinaaa! Calm! Da’ tu de ce ești supraponderal? Nu vrei să nu mai mănânci în halu’ ăsta?

Când vorbesc, nu mă întrerupi. Dacă ți-a murit cineva lângă tine, nu e o problemă!

Taci din gură că nu te poți controla! Încearcă să te controlezi!


A începe să râzi de altul nu e o chestie punky, la modă, e chestia că-l crezi mai prost decât tine și încerci să-l poziționezi inferior ție. E clar ce vorbim sau nu? Lasă mâna jos! Lasă mâna jos! Diana, scurt, fără bombastic! Scurt! Care a fost soluția. …Nu-i adevărat! Dominic…Nu-i adevărat! Mădălina. Să dea mâna? Braavooo! Soluția e simplăă! Nu trebuie să vorbiți bombastic! Ce-a urmărit dându-și mâna? Taci din gură că nu te poți controla! Încearcă să te controlezi! Nicolae…Nu există înșelegere la vârsta aia. Matei….Nu-i adevărat!…Nu-i adevărat! Să încheie conflictul. Te apropii, dar nu-i asta! Niciun copil nu vrea să încheie conflictul. Nici oamenii maturi nu sunt în stare să pună capăt unui conflict. Ce câștigă psihologul când îi pune să-și dea mâna? Nicolae. Să vadă că și el e egal cu bătăușul ăla. Nicolae, vino și dă mâna cu Matei. Atâta vreme cât sunteți în stare să vă controlați, să fiți egali, valoarea voastră să fie egală cu a oricăruia dintre ceilalți colegi, sunteți oameni normali. În momentul în care acest lucru nu mai este posibil, puneți-vă primele probleme. D-aia adulții ajung cum ajung în fața voastră. Fiindcă în secunda când au fost în carcasele voastre mici, cineva nu le-a explicat lucrul ăsta: heei !(bătând în bancă). Primul ingredient (!) că ai luat-o razna e când ai impresia că ești mai bun, mai tare, mai deștept, mai cum vreți voi, mai cult decât toți ăilalți. Prima problemă că derapezi!

This entry was posted in Aşa, nu!, Uncategorized. Bookmark the permalink.

26 Raspunsuri pentru Președintele CNA, într-o clasă cu elevi de 11 ani: ”Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți…”

 1. Pingback: Nasul TV » Președintele CNA, într-o clasă cu elevi de 11 ani | ”Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți…”

 2. daniela dorin says:

  Cel mai bland comentariu pe care pot sa-l fac este ca aceasta…individa, (credeti-ma, mi-e greu sa-mi aleg cuvintele) este ilustrarea vie a Principiului lui Peter. Acest principiu spune ca intr-o ierarhie fiecare tinde sa-si atinga . Culme pe care turbata creatura a atins-o demult, demult. Si nimeni din ierarhia superioara nu reactioneaza asa cum ar fi normal, probabil si pentru ca ei insisi sunt in postura celor care-si ating culmea incompetentei. E TRAGIC dragii mei ! Eu zic sa ne miscam odata!!!

  • daniela dorin says:

   erata* = in randul 3 se va citi: “Acest principiu spune ca fiecare tinde sa-si atinga culmea incompetentei.”

 3. Pingback: Narcisa Iorga a publicat inregistrari audio in care Laura Georgescu, presedintele CNA foloseste urmatoarele expresii intr-un dialog cu copii de clasa a 3-a: Daca-ncepea un bors d-ala de-i crapa creierii pe pereti?! / Cand vorbesc, nu ma intrerupi. Daca ti

 4. Pingback: Narcisa Iorga a publicat inregistrari audio in care Laura Georgescu, presedintele CNA foloseste urmatoarele expresii intr-un dialog cu copii de clasa a 3-a: Daca-ncepea un bors d-ala de-i crapa creierii pe pereti?! / Cand vorbesc, nu ma intrerupi. Daca ti

 5. andrei says:

  oh saraca, are probleme mari la mansarda si frustrari cat cuprinde.

  da’ eu cred ca cel mai vinovat este cel care a invitat-o intr-o scoala.

 6. Pingback: www.10stiri.ro

 7. Pingback: Modul incalificabil în care șefa CNA vorbește cu niște copii de clasa a III-a | Reporter Virtual – stiri exclusive | Portal

 8. t says:

  “Pentru a proteja drepturile minorilor, nu voi da detalii legate de școala…”
  Scoala e in vizibila in snapshot

  • Narcisa Iorga says:

   Scrisoarea apartine unui parinte al unui elev de la scoala respectiva. Inregistrarile sunt de la alte scoli. Am precizat ca la momentul primirii scrisorii, nu aveam dovezi. Ulterior, au aparut dovezile care demonstreaza ca acel comportament reclamat in scrisoare nu era singular. Va multumesc pentru mesaj!

 9. Cobra says:

  Dar tuta asta a derapat rău de tot. Bine, știam ce-i poate pielea din ședințele CNA, dar nu-i știam veleitățile în relația cu copiii. Oare Ponta o vrea s-o aibe de profesoară pentru copiii lui pe toanta asta?

 10. Pingback: Laura Georgescu, preşedintele CNA, înregistrată în timp ce jignea elevi de clasa a III-a: Da’ tu de ce ești supraponderal? Nu vrei să nu mai mănânci în halu’ ăsta? | ActiveNews

 11. Pingback: Narcisa Iorga a publicat o inregistrare audio in care Laura Georgescu foloseste un limbaj neadecvat cu elevi din clasa a III-a » RADAR DE MEDIA

 12. Pingback: Înregistrări cu șefa CNA. Laura Georgescu, pe un ton autoritar agresiv către copii: “Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți?! “.”Când vorbesc, nu mă întrerupi!” | THEMEDIATHOR

 13. dana says:

  Ce caracter murdar aveti doamna Iorga. Daca o colega de-a d-voastra greseste, are derapaje, atrageti-i atentia in particular, nu umilind-o in public. Banuiesc ca nu-mi veti publica replica acesta, dar cu siguranta o veti citi.

  • Narcisa Iorga says:

   Doamna, nu numai ca public comentariul dvs, dar va si raspund: cititi in continuare acest blog si va veti convinge ca in privinta presedintelui CNA nu este vorba despre o greseala, ci despre un mod obisnuit de a vorbi si de a fi. Un astfel de comportament nu este admisibil la nivelul unui ministru. Doamna, ganditi-va ca presedintele CNA ar avea acest comportament in fata copiilor dvs si apoi va rog sa faceti aprecieri cu privire la caracterul meu.

  • ana blandiana says:

   Pe cand tu esti zana cea buna si curata la caracter, nu-i asa Dano? Habar nu ai pe ca lume traiesti, si te apuci sa-ti dai cu parerea asupra caracterului celorlalti. In cazul asta imi permit si eu sa-mi dau cu parerea asupra ta, cred ca esti o idioata spalata pe creier, care nu prinde la tv alt post in afara de Antena 3, pentru ca iti place mocirla, dupa cum iti plac si porcii, se vede din avion. Daca te-ai dezlipi de tembelizor si ai pune si tu mana pe o carte/ publicatie, ceva, ai citi despre toti vrute si nevrute, si abia atunci, poate, ai avea dreptul la parere asupra caracterului altora despre care nu stii nimic. Dar cum voi, antenistii, sunteti “educati” intru ascunderea rahatului sub covor, preferi sa vomiti pe aici de indignare ca se arata publicului ceea ce nu ar trebui ascuns niciodata. Noi, parintii de copii de aceasta varsta, nu acceptam asemenea personaje in preajma copiilor nostri, sa iti fie clar.

 14. Pingback: PARASUTA DE LA CNA

 15. Pingback: Presedinta CNA la Saptamana Altfel | LIVERO.RO

 16. Pingback: Narcisa Iorga a publicat inregistrari audio in care Laura Georgescu, presedintele CNA foloseste urmatoarele expresii intr-un dialog cu copii de clasa a 3-a: Daca-ncepea un bors d-ala de-i crapa creierii pe pereti?! / Cand vorbesc, nu ma intrerupi. Daca ti

 17. Catelu says:

  Dar in mintea profesorului ce a fost? Ce a crezut ca realizeaza aducand un politruc sa le vorbeasca elevilor?
  Grobianismul si mitocania poate ii ajuta in viata publica damboviteana, dar cu astea nu pot face mare lucru in nici o societate normala.

 18. Pingback: Narcisa Iorga a publicat inregistrari audio in care Laura Georgescu, presedintele CNA foloseste urmatoarele expresii intr-un dialog cu copii de clasa a 3-a: Daca-ncepea un bors d-ala de-i crapa creierii pe pereti?! / Cand vorbesc, nu ma intrerupi. Daca ti

 19. Pingback: Înregistrări cu șefa CNA. Laura Georgescu a folosit un ton agresiv faţă de copii | Psihologul muzical

 20. Horia says:

  Asa se intimpla cind sfertodoctii, toapele si mitocanii sint numiti in posturi de conducere.
  Cind isi vor lua romanii civilizati tara inapoi?!

 21. rugio says:

  Sunt sigur că verificarea situației studiilor Laurei Georgescu ar scoate la iveală amănunte surprinzătoare. Foarte neplăcute pentru președinta CNA!
  Cu un asemenea personaj la CNA îmi vine întrebarea: De ce să se mai cheltuiasscă bani inutil cu CNA?! Ba să mai facă chiar pe dos față de menirea dată prin lege!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 8 = thirty two

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>